Sustavi videonadzora

Sustav videonadzora se sastoji od jedne ili više nadzornih kamera koje su povezane sa centralnom jedinicom (snimačem) koja vrši obradu signala s tih kamera. Centralna jedinica vrši pohranu slika s kamera te je zadužena za distribuciju signala lokalno na zaslon nekog monitora ili putem TCP/IP mreže do udaljene lokacije gdje se slika može pratiti u realnom vremenu te vršiti pregled snimljenog materijala sa snimača.

Moguće primjene sustava videonadzora su mnogostruke, od jednostavnih stambenih objekata pa sve do kompleksnih javnih i industrijskih objekata. Razlog je jednostavan - sustavi videonadzora dokazano dovode do smanjenja krivičnih djela (provale, krađe, vandalizma i slično) te pomažu prilikom identifikacije počinitelja. Osim toga, mogu se koristiti u svrhe nadzora proizvodnih pogona, nadzora prometa i slično. Razvojem novih tehnologija i mogućnostima integracije sustava videonadzora s ostalim sustavima primjene su gotovo neograničene.

Komponente sustava videonadzora

Sustavi videonadzora mogu biti iznimno kompleksni. Međutim, manje-više se svaki sustav sastoji od sljedećih komponenti:

Kamere
Naravno, za snimanje slike i videozapisa potrebna je video kamera. Danas se obično koriste IP kamere za potrebe video nadzora, ali za puno sustava se i dalje koriste analogne kamere i snimači.

Kablovi
Putem kablova se slika koju je snimila kamera šalje do snimača. Za IP kamere se koriste UTP kablovi, za analogne koaksijalni.

Snimači
Snimač prima snimljeni video sa kamere te ga sprema na disk i prikazuje ga na spojeni monitor. Tzv. mrežnim snimačima moguće je pristupiti i putem mreže te vršiti pregled uživo ili pregled snimljenog materijala sa PC-a ili mobitela.

Napajanja
Za napajanje analognih kamera obično se koristi 12 VDC ispravljač. IP kamere najčešće podržavaju PoE te imaju mogućnost da ih se napaja putem mreže, ukoliko switch ili snimač ima na sebi PoE portove.

Mrežni uređaji
Pošto IP kamere i mrežni snimači koriste TCP/IP protokole za prijenos signala, za međusobnu komunikaciju potrebna je računalna mreža te uređaji poput routera i switcheva. Obično je postojeća računalna mreža i više nego dovoljna da podrži sustave videonadzora manje do srednje veličine.

PC sa video softverom
Na računalo klijenta obično se instalira softver za pregled i upravljanje video nadzorom. Softver ovog tipa omogućuje prikaz videa uživo, pregled snimljenog materijala, upravljanje kamerama i snimačima… Mnogi proizvođači danas nude i pregled snimke putem aplikacije na mobilnom telefonu.

Grafički prikaz sustava videonadzora

Sljedeća slika prikazuje sustav videonadzora koji koristi TCP/IP:

Analogni sustavi ne koriste lokalnu mrežu za povezivanje kamera i snimača i obično zahtjevaju dodatno napajanje za svaku kameru:

Tipovi kamera

Kamere se najčešće dijele po obliku tijela kamere pa tako imamo:

  • Box kamere - kamere koje dolaze bez objektiva. Ove kamere zahtjevaju kupovinu objektiva kao i nosača na koji će biti montirane.
  • Bullet kamere - kamere koje se nalaze u cjevastom kućištu.
  • Dome kamere - kamere koje se nalaze u kućištu u obliku polukugle.
  • PTZ kamere - pomične kamere koje je moguće softverski rotirati.

Osim to tijelu kamere, kamere se razlikuju i po rezoluciji, žarišnoj duljini objektiva (određuje vidni kut kamere), stupnju IP zaštite, podršci za IR, WDR...

Tipovi snimača

Snimači se obično dijele po broju kamera koje se mogu spojiti na njih. Imamo 4-kanalne, 8-kanalne, 16-kanalne, pa sve do 256-kanalne snimače. Od ostalih karakteristika važno je pripaziti na maksimalnu podržanu rezoluciju snimanja, ulazni i dolazni mrežni bandwidth, izlaze za monitore (VGA, HDMI, CVBS), alarmne ulaze i izlaze...


Softver

Klijentski softver omogućuje istovremeno spajanje na više različitih snimača s jednog klijent računala. U praksi to znači da na jednom ekranu možete imati prikaz s kamera koje se nalaze na različitim snimačima.

Klijentski softver se obično instalira na računalo u istoj mreži kao i snimač i kamere. Koristi se za pregledavanje uživo, pregled snimljenog materijala, izvlačenje snimki te konfiguraciju sustava videonadzora. Slika ispod prikazuje pregled uživo iz iVMS 4200, besplatnog softvera kineske firme Hikvision:

Za više informacija o sustavima videonadzora obratite nam se na broj telefona 01 3873 560 ili pošaljite upit putem kontakt forme.

;