Sustavi IP portafonije

Stari analogni sustavi portafonije omogućavali su samo dvosmjernu glasovnu komunikaciju. Sustavi IP portafonije omogućuju Vam da, uz glasovnu komunikaciju, i vidite posjetitelja pomoću videa koji se šalje sa vanjske jedinice na unutarnju. Na ovaj način možete ostvariti i vizualnu identifikaciju posjetitelja prije nego što mu dozvolite ulaz u Vaš prostor.

Način rada sustava

Sljedeća slika prikazuje primjer sustava:

Vanjska jedinica montirana je na ulazu u zgradu. Posjetitelj pozvoni na odgovarajuću tipku na vanjskoj jedinici. Poziv se upućuje prema unutarnjoj jedinici, koja vizualnim i glasovnim putem obaviještava domaćina o pozivu. Pošto vanjska jednica sadrži kameru, domaćin na unutarnjoj jedinici vidi posjetitelja te može komunicirati s njim. Ukoliko je na vanjsku portafonsku jedinicu spojen elektroprihvatnik, pritiskom na tipku na unutarnjoj jedinici domaćin može dozvoliti ulaz posjetitelju.

Komponente sustava portafonije

Vanjska jedinica
Montira se ispred ulaza u zgradu (podžbukno ili nadžbukno). Može sadržavati jednu ili više pozivnih tipki, a za veće objekte i brojčanu tipkovnicu. Vanjska jedinica se obično povezuje s elektroprihvatnikom koji se na kratko vrijeme otpušta kada domaćin dozvoli ulazak posjetitelju. Jedinice se napajaju pomoću eksternog 12 voltnog napajanja (novije i putem PoE-a). Primjer vanjske jedinice s jednom tipkom i tipkovnicom:

Unutarnja jedinica
Poziv sa vanjske jedinice dolazi na unutarnju jedinicu u obliku videopoziva. Unutarnje jedinice obično imaju visokorezolucijski ekran na dodir i tipku za otvaranje vrata. Spajaju se mrežnim kablom ili bežično na lokalnu mrežnu infrastrukturu i obično ih je moguće napojiti putem PoE-a. Neke jedinice nude i naprednije mogućnosti, npr. spajanje alarmnih detektora, dodavanje i pregled kompatibilnih IP kamera, snimanje videopoziva na ugrađenu SD karticu itd.

Elektroprihvatnik
Ugrađuje se u dovratnik te omogućuje otvaranje vrata sa unutarnje jedinice. Kod modernijih rješenja vrata se mogu otvarati i pomoću mobitela ili pomoću čitača kartica (ako ga vanjska jedinica podržava).

Napajanje
Neke vanjske i unutarnje jedinice se napajaju putem PoE-a, pa nije potrebno dodatno napajanje. Ako je potrebno, obično se radi o 12 voltnom napajanju.

Primjer manjeg sustava

Slika prikazuje primjer jednostavnog sustava IP portafonije:

Na slici gore imamo jednu vanjsku jedinicu i tri unutarnje. Poziv sa vanjske jedinice upućen je na sve tri unutarnje jedinice istodobno. Na vanjsku jedinicu je spojen i elektroprihvatnik, pa je moguće otvaranje vrata pritiskom na tipku na unutarnoj jedinici. Primjetite da su sve komponente sustava (osim elektroprihvatnika) povezane UTP mrežnim kablom i napajaju se putem PoE-a, pa posebno napajanje nije potrebno.

Prednosti IP sustava portafonije

IP portafonija pruža brojne prednosti nad klasičnim analognim sustavima, od kojih izdvajamo:

  • video visoke rezolucije s mogućnošću pohrane snimke
  • mogućnost korištenja postojeće IP mrežne infrastrukture
  • mogućnost zvanja više unutarnjim jednica sa jednom vanjskom jedinicom (npr. jedna tipka zove četiri unutarnje jedinice)
  • mogućnost zvanja jedne unutarnje jedinice sa više vanjskih jedinica
  • mogućnost primanja poziva i slike uživo na mobitel te udaljenog otključavanja vrata
  • pregled kompatibilnih IP kamera sa unutarnje jedinice
  • mogućnost spajanja alarmnih uređaja na unutarnju jedinicu (npr. detektora ugljičnog monoksida ili vatrodojavnog detektora)
  • prikaz slike uživo bez ostvarivanja poziva

Za više informacija o sustavima IP portafonije obratite nam se na broj telefona 01 3873 560 ili pošaljite upit putem kontakt forme.

;