Snimanje zvuka pomoću Hikvision IP uređaja

U sklopu naše rubrike Kutak za instalatere objavljujemo tekstove koji se bave različitim aspektima sustava tehničke zaštite. Ovaj put je tema snimanje zvuka pomoću Hikvisionovih IP uređaja sa audio ulazima.

 

Ponekad se pojave situacije kada je neophodno uz video nadzor vršiti i audio nadzor. Primjerice, u kasinoima stolovi za igru uživo i ruleti zakonski moraju biti pokriveni mikrofonom. Ista je situacija i sa pojedinim novčarskim institucijama. Sa Hikvisionovom opremom audio nadzor moguće je vršiti na nekoliko načina.

Kamere sa ugrađenim mikrofonom

Hikvisionove kamere sa -S na kraju šifre dolaze sa integriranim mikrofonom. Primjerice, fisheye kamera DS-2CD63C5G0-IVS dolazi sa ugrađenim mikrofonom, što je vidljivo iz datasheeta kamere:

Prednost integriranih mikrofona je jednostavnost instalacije, pošto nije potrebno nabavljati eksterni mikrofon, provlačiti žice za napajanje i spajanje mikrofona s kamerom, itd. Mana ovakvih mikrofona je da se često radi o mikrofonima slabije kvalitete i niže razine osjetljivosti.

Kamere sa audio ulazima

Drugi tip Hikvisionovih kamera sa -S u imenu nude mogućnost spajanja eksternog mikrofona. Primjerice, kamera DS-2CD2623G0-IZS dolazi sa audio ulazom u obliku RCA ("činč") ulaza:

Kamera DS-2CD2125FHWD-IS također dolazi sa audio ulazom, ali u obliku klema:

Kao i za kamere sa ugrađenim mikrofonom, u datasheetu se nalaze informacija o mikrofonu i tipu konektora:

Spajanje mikrofona na IP kameru

Za kameru sa činč ulazom možemo koristiti ovaj mikrofon. Radi se o mini mikrofonu sa RCA konektorom koji se spaja na audio ulaz na kameri i konektorom za napajanje od 12V:

Za kameru s klemama možemo koristiti ovaj mikrofon:

Ovaj mikrofon ima tri žice. Ovako izgleda shema spajanja s kamerom:

  • Crvena žica na plus 12V
  • Bijela žica na Audio IN na kameri
  • Crna žica i minus 12V zajedno na Audio IN GND na kameri

Konfiguracija zvuka na kameri

Podešavanje postavki zvuka radi se pod menijem Slika i zvuk > Zvuk. Moguće je podesiti sljedeće parametre:

  • Kodiranje zvuka - tip kodeka. Za najbolju kvalitetu zvuka preporučujemo korištenje MP2L2 ili G.722.1 
  • Audio ulaz - pošto se u našem slučaju radi o aktivnom mikrofonu, postaviti ćemo Line in
  • Ulazna glasnoća - razina osjetljivosti. Viša osjetljivost omogućuje snimanje zvuka i na većim udaljenostima, ali može uzorokovati povećanje pozadinskog šuma.
  • Filtar buke iz okruženja - uključiti ako postoji pozadinska buka.

Prijenos i snimanje zvuka je defaultno isključeno u opcijama kamere. Kako bismo to omogućili, potrebno je u izborniku Slika i zvuk > Videozapis pod Vrsta videozapisa odabrati Video i audio:

NAPOMENA
Ukoliko kamera podržava slanje više streamova, ne zaboravite omogućiti prijenos zvuka i za druge streamove (sub stream, event stream...).

Zatim je potrebno omogućiti snimanje zvuka. To se radi pod Pohrana > Postavke rasporeda > Napredno:

Preslušavanje zvuka uživo ili na snimci

Zvuk je moguće slušati iz browsera ili iVMS 4200. U browseru, u Prikazu uživo, potrebno je pojačati zvuk u donjem desnom kutu:

Isto je moguće napraviti i u Reprodukciji. U iVMS 4200 softveru zvuk se može preslušavati na sličan način u prikazu uživo ili reprodukciji. Ukoliko je uređaj dodan na Hik-Connect, moguće je preslušavati zvuk i sa mobitela odabirom ikonice mikrofona.

Dodatak - povezivanje mikrofona na snimače

Mikrofone je moguće povezati i sa snimačima. Pojedini analogni snimači imaju RCA audio ulaze na koje spajamo mikrofone na sličan način kao što spajamo i na kamere:

Prvi kanal audio ulaza povezan je sa prvim video kanalom, drugi audio ulaz sa drugim video kanalom, itd.

NAPOMENA
Hikvision je nedavno izbacio novu seriju snimača i kamera s ugrađenim mikrofonom koji podržavaju prijenos zvuka putem koaksijalnog kabla. Ovu tehnologiju predstaviti ćemo u tekstu sljedećeg tjedna.

 

Kod IP snimača namjena mikrofona je nešto drugačija. IP snimači (npr. DS-7604NI-K1) dolaze sa audio ulazom i izlazom:

Na audio ulaz snimača se spaja mikrofon, a na audio izlaz zvučnik. Ovo se koristi u kombinaciji s kamerama koje također imaju spojen mikrofon i zvučnik, u svrhu dvosmjerne komunikacije:

  1. Zvuk sa mikrofona kamere se čuje na zvučniku spojenom na snimač.
  2. Zvuk sa mikrofona snimača se čuje na zvučniku spojenom na kameru.